Terugblik

logo

Korte terugblik.

Kort na de bevrijding van Walcheren, om precies te zijn op 1 februari 1945, werd in Serooskerke een zangvereniging opgericht. Voor de oorlog waren er in Serooskerke twee koren, maar nu wilde men een nieuwe gezamenlijke start maken, vandaar de naam: 'Een in Geest en Streven'. De vereniging stond onder leiding van de heer K.P.A. Broerse. Deze dirigent vertrok reeds na enkele maanden en de kooractiviteiten lagen een poosje stil.

In januari 1946 maakte men een doorstart, nu onder leiding van de heer L. Francke die tot 1950 bleef. Ook volgde deelname aan zangersdagen en concoursen met meestal goede resultaten.
Vanaf 1950 tot 1973 dirigeerde de heer J. Suurmond  het koor. Onder zijn leiding groeide het koor in kwantiteit en kwaliteit. Men promoveerde uiteindelijk naar de ere-afdeling van de Koninklijke Christelijke Zangersbond.
Begin 1974 nam de heer Verhulst het dirigentenstokje over en kort daarna, september 1975 kreeg het koor opnieuw een andere dirigent in de persoon van mw. G.M. Balkenende- de Mol.
Het koor werkte mee in kerkdiensten, het trad op in bejaardentehuizen, had gezamenlijke concerten met andere koren en organiseerde kerstconcerten. Een echte traditie werd de jaarlijkse uitvoering in het verenigingsgebouw aan de Oostkapelseweg, later in het Dorpshuis “De Zandput”. Deze uitvoering werd in samenwerking met de plaatselijke  toneelvereniging georganiseerd. Na het kooroptreden volgde, na pauze met verloting, een komedie gespeeld door leden van Toneelvereniging Serooskerke.
 
 In 1990 werd mw. B.E.G. (Bea) Zwadlo dirigente van het koor. Zij heeft het repertoire van het koor verbreed en er werd gewerkt aan ademtechniek en stemvorming. Het koor heeft deelgenomen aan landelijke concoursen (Arnhem 1994 en Rotterdam 1999) met goede resultaten.

In 1999 is de naam van het koor gewijzigd in Christelijk Gemengd Koor Capella Veerensis, wat letterlijk “Koor van Veere” betekent.
Een aantal jubileumconcerten werden uitgevoerd met medewerking van andere koren en ensembles zoals het Zeeuws Koper Ensemble, het Smalstads Mannenkoor, de (vml.) Ruyterstadsingers en het Middelburgs Mannenkoor. Ook heeft het koor de afgelopen jaren vaak meegedaan met de zangmanifestatie “Middelburg Vól-koren”, inmiddels een begrip in Zuidwest Nederland.
 
In januari 2014 vertrok Bea Zwadlo en zij werd tijdelijk opgevolgd door mw. I. (Ineke) Wijkhuijs - van den Driest uit Oost Souburg. Bea Zwadlo is op 2 augustuis 2019 te Maastricht overleden.
Sinds begin oktober 2014 is mevr. W. (Willie) den Hollander uit Burgh-Haamstede de vaste dirigente van het koor.